Hvad gør man i andre lande
Sverige og Norge er lande, som vi normalt sammenligner os med. Vores samfund ligner hinanden. Vi har den samme velfærdsmodel, de samme demokratiske rettigheder, og samfundsøkonomien og økonomien for den enkelte er også meget lig hinanden.
Hvor udbredt er pengespil i Norge?
Det kan vi få et indtryk af ved at se i rapporten Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer. Den er lavet af NOVA – Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, der i 2010 gennemførte en landsdækkende skolebaseret ungdomsundersøgelse om pengespil og computerspil.
Vi kan jo sammenligne de norske tal med danske.
Hvordan forebygger man risikoen for at blive afhængig af spil i Norge og i Sverige? Metoderne er lidt forskellige, og det kan vi undersøge nærmere på forskellige nordiske websites, der handler om forebyggelse af spilafhængighed.
I dette tema skal du kunne:
- læse informerende og regulerende fagtekster
- læse svenske og norske fagtekster
- foretage sammenlignende analyser af fagtekster
- læse nordiske websites med genreforståelse og med udbytte
- vurdere forebyggelsesindsatser
- lave et udkast til et website om forebyggelse af ludomani
- lave en folder om forebyggelse af ludomani
Regulering av pengespill og konsekvenser for ungdom
Siden 2006 har det skjedd vesentlige endringer i det norske spilleautomatmarkedet, med forbud mot seddelinntak på spilleautomater i 2006, forbud og fjerning av alle spilleautomater i 2007 og introduksjon av nye automater (Multix) fra Norsk Tipping i 2009. Hvordan disse reguleringene har virket inn på ungdoms spillevaner er foreløpig kun undersøkt i forhold til seddelforbudet. Norske ungdommers pengespillatferd ble kartlagt i 2004, 2005 og 2006 med det allerede nevnte South Oaks Gambling Screen. Andelen unge som oppfylte kriteriene til spilleavhengighet var henholdsvis 2,4 prosent i 2004, 2,9 prosent i 2005 og 2,3 prosent i 2006. Liknende resultater ble også oppnådd med et annet instrument i den samme studien. Det ble med andre ord observert en nedgang i omfanget av spilleproblemer fra 2005 til 2006, etter at det ble forbudt å bruke sedler på spilleautomatene.
Sett i sammenheng med omfanget av spilleproblemer blant voksne har antall henvendelser, både til Hjelpelinjen for spilleavhengige og til poliklinisk behandling for spilleavhengighet, gått kraftig ned etter at automatene ble fjernet i 2007. Mens hoveddelen av de som tok kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige fram til 2007 oppga spilleautomater som hovedproblem, oppgir flertallet i dag spilling via internett og bingoautomater som årsak til problemene (Lotteritilsynet, 2010).
Situasjonen i Norge er spesiell. Det finnes ingen tilsvarende regulering av pengespillmarkedet i andre land. Følgelig belyser heller ikke internasjonale studier hva som skjer med unges spillevaner ved denne typen regulering. Forskning viser imidlertid at deltakelse i pengespill blant ungdom er knyttet til tilgjengelighet, og at spillpreferanse forandres i takt med hvilke spill som til enhver tid er tilgjengelige. Spilleautomater har for eksempel vært det mest populære spillet i Norge og på Island. I Canada, USA og Australia, der disse spillene er begrenset til kasinoer og lignende, spiller ungdom derimot langt mindre på slike spill.
Fram til 2007 foregikk mesteparten av pengespillaktivitet blant norske ungdom på spilleautomater. Spilleautomater har dessuten vært regnet som et av de mest avhengighetsskapende spillene. Det er derfor av stor interesse å kartlegge hvorvidt og i hvilken grad norske ungdommers spilleatferd og omfanget av avhengighetssymptomer har endret seg etter reguleringene i spilleautomatmarkedet i 2007.
(Kilde: Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer (kildehenvisninger udeladt), Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. NOVA Rapport 18/2010)
Teksten Regulering av pengespill og konsekvenser for ungdom er skrevet på norsk bokmål, der ligner dansk. De fleste af de norske ord, som du ikke kender, kan du gætte dig til, hvis du prøver at udtale ordet.
æ erstattes på norsk med e, de bløde danske konsonanter g og d erstattes på norsk med de kort og skarpt udtalte k og t. Norsk bruger ofte dobbeltkonsonanter som i spill for at gøre ordlyden kort og skarp.
Spilpreference foretrukne spil
(kilde:http://www.nova.no/asset/4263/1/4263_1.pdfside 53)
Omfang av pengespill
(…)
Resultatene fra undersøkelsen viser at 64,3 prosent av ungdom i alderen 13 til 17 år har deltatt i en eller annen form for pengespill det siste året. Mest vanlig er skrapelodd, fulgt av bordpoker, spilleautomater i utlandet og spill som Lotto, Keno, Extra, Joker og odds/tippespill. Totalt sett er det en relativt liten gruppe som spiller pengespill via internett. Blant nettspillene er det poker via internett som spilles mest. Bortsett fra når det gjelder skrapelodd og bingo/bingoautomater, er gutter sterkt overrepresentert blant spillerne. For flere av spillene øker andelen som spiller med alderen, mens andelen som har spilt pengespill totalt er relativt stabil fra 13- til 17-årsalderen. Dette kan tyde på at de ungdommene som spiller pengespill, deltar i litt flere typer spill etter hvert som de blir eldre. Sammenlignet med tall fra 2002 er andelen som har spilt pengespill i løpet av det siste året, redusert fra 78,5 prosent i 2002 til 64,3 prosent i 2010. Når det gjelder enkeltspill, er særlig omfanget av spilling på spilleautomater redusert. Det er rimelig å anta at nedgangen hovedsakelig skyldes reguleringen av spilleautomatmarkedet de siste årene.
En kartlegging av symptomer på pengespillavhengighet viser videre at 1,0 prosent av ungdommene mellom 12 og 17 år kan kategoriseres som spilleavhengige, noe som tilsvarer 3.800 ungdommer i Norge. Ytterligere 3,5 prosent er i risikosonen for å utvikle spilleproblemer. Andelen unge med pengespillproblemer er betydelig lavere enn i 2002-undersøkelsen. Analysene viser videre at høy spillefrekvens øker risikoen for spilleproblemer, og at det er en liten gruppe unge som står for mesteparten av spillingen. Spill via internett er også mer vanlig blant ungdom som viser tegn til spilleproblemer, enn blant ungdom flest. Venners og foreldres bruk av pengespill er dessuten tydelig knyttet til ungdommenes egne spillevaner.
Et flertall av ungdommene har lagt merke til reklame for pengespill den siste måneden, og ungdom som viser tegn på spillavhengighet, har oftere sett slik reklame (daglig eller nesten daglig) enn andre ungdommer. Undersøkelsen viser videre at en drøy fjerdedel har spilt poker med dummypenger
(«lekepenger») minst én gang i løpet av det siste året. Det å ha spilt med dummypenger henger klart sammen med det å spille med virkelige penger.
(Kilde: Uskyldig moro? Pengespill og dataspill blant norske ungdommer. Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring. NOVA Rapport 18/2010)
Spil og skole
Her har vi samlet en norsk og en dansk tabel, der viser sammenhænge mellem spillefrekvens og skolepræstationer.
(kilde: http://www.nova.no/asset/4263/1/4263_1.pdf, side 95)
(kilde: http://www.cefu.dk/media/150912/unge%20og%20gambling_cefu_07112008.pdf, side 63)
(kilde: http://www.nova.no/asset/4263/1/4263_1.pdf, side 100)
Spil og rusmidler
Og her er der tabellerne der viser sammenhænge mellem spillefrekvens og indtagelse af rusmidler i hhv. Norge og Danmark:
(kilde: http://www.nova.no/asset/4263/1/4263_1.pdf, side 109)
(kilde: http://www.cefu.dk/media/150912/unge%20og%20gambling_cefu_07112008.pdf, side 67)
Spil og køn
Endelig kan vi sammenligne forholdet mellem spil og køn i Norge og Danmark. Tabellerne er dog ikke helt sammenlignelige:
(kilde: http://www.nova.no/asset/4263/1/4263_1.pdf, side 60)
(kilde: http://www.cefu.dk/media/150912/unge%20og%20gambling_cefu_07112008.pdf, side 55)
OPGAVER
Læs den norske tekst Regulering av pengespill og konsekvenser for ungdom
- Find de steder i teksten, du ikke forstår pga. det norske sprog og få hjælp fra dine klassekammerater til en oversættelse.
- Gør herefter rede for tekstens hovedsynspunkter.
- Inddrag faktaboksen Pengespil 2002 og 2010. Er der en sammenhæng mellem spilreguleringen i Norge og tallene i tabellen.
Læs den norske tekst Omfang av pengespill
- Find de steder i teksten, du ikke forstår pga. det norske sprog og få hjælp fra dine klassekammerater til en oversættelse.
- Gør herefter rede for tekstens hovedsynspunkter. Prøv at omsætte tallene i teksten i en tabel.
- Diskuter, om I tror at kombinationen af forebyggelse og forbud kan få antallet af risikospillere til at falde, som det er sket i Norge.
Undersøg tabellerne over spil og skole i hhv. Norge og Danmark
- Gør rede for hvordan tabellerne er bygget op. Hvad kan vi læse ud af dem? Hvor er de forskellige?
- Hvad siger tabellerne i øvrigt om forholdet mellem spillefrekvens og skolepræstationer? Er der forskelle mellem Norge og Danmark.
Undersøg tabellerne over spillefrekvens og forbrug af rusmidler i hhv. Norge og Danmark
- Gør rede for hvordan tabellerne er bygget op. Hvad kan vi læse ud af dem? Hvor er de forskellige?
- Hvad siger tabellerne i øvrigt om forholdet mellem spillefrekvens og forbrug af rusmidler i øvrigt? Er der forskelle mellem Norge og Danmark.
Undersøg tabellerne over spil og køn i hhv. Norge og Danmark
- Gør rede for hvordan tabellerne er bygget op. Hvad kan vi læse ud af dem? Hvor er de forskellige?
- Hvad siger tabellerne i øvrigt om forholdet mellem spil og køn i øvrigt? Er der forskelle mellem Norge og Danmark.
Gruppeopgaver
Hver gruppe skal undersøge forebyggelsesindsatsen mod ludomani i Danmark, Norge og Sverige på et udvalgt website, fx:
Center for Ludomani (Danmark) www.ludomani.dk
Øst-norsk Kompetansesenter (Norge) http://rus-ost.no/
Spelinstitutet (Sverige) http://www.spelinstitutet.se/
- Beskriv, hvordan websitet er bygget op. Hvilken struktur er indholdet ordnet efter?
- Hvem henvender websitet sig til – spilafhængige, pårørende, journalister, forskere eller alment interesserede? Hvordan fremgår det?
- Hvilke informationer får I om spilafhængighed og ludomani?
- Hvad kan websitet tilbyde en spilafhængig, der søger hjælp?
- Præsenter jeres undersøgelse for klassen, der trækker forskelle og ligheder frem.
Produktion
- Lav et website eller udkast til et website i pdf, der handler om forebyggelse af ludomani. Websitet skal henvende sig både til gamblere og til deres pårørende.
- Publicer udkastet til websitet her
- Lav en folder (en flyer), der handler om forebyggelse af ludomani. Folderen skal henvende sig til gamblere eller til deres pårørende.