Spilledjævel – den nye helt?
Ludomani er som de fleste afhængighedsproblemer et emne, som man ikke snakker højt om. Før spilmarkedet blev liberaliseret og lovliggjort foregik pengespil på værtshuse og markeder og på udenlandske netsider uden for offentlig kontrol.
Det var ikke velset, at man spillede. Man var en svag karakter, og spilledjævelen havde fået et fast greb i en. Mange troede, at man ved hjælp af Lykkens Gudinde en gang for alle kunne komme ud af fattigdom og gæld. I stedet fik de en hastigt voksende spillegæld.
Kognitiv forvrængning kalder psykologerne denne måde at tænke på. Man tolker tegn, tror på højere magters indgriben, en større retfærdighed eller en systematik i tilfældighederne, så spillet næste gang vil falde ud til vedkommendes fordel. Eller man tror kort og godt, at man kan regne den ud.
Man forvrænger sin opfattelse af virkelighedens muligheder. Man tænker skævt.
I film og medier i øvrigt er poker- eller kasinospilleren næsten altid fremstillet i et positivt lys. Han vinder den helt store gevinst. Han er cool, snu og sexet, og vi ser ham aldrig forhandle med banken om en aftale om afdrag på sine store tab.
Pokerhelten har erstattet spilledjævelen. Spilledjævelen tilhører en tid, der var mere religiøs. Kampen mellem Vorherre og Djævelen foregik i den enkeltes egen sjæl.
Pokerhelten tilhører vor tid, hvor vi dyrker det ekstraordinære. Medierne sætter dagsordenen og skaber helte og antihelte inden for alt: politik, underholdning og især sport. Pengespil er en sportsgren. Vi bliver selv fanget i disse mediebilleder og drømmer om at se os selv i rollen som pokerhelten ved det grønne bord.
Det handler om forholdet mellem drøm og virkelighed. Oversigten over de 7 syv kompetencer, som den dygtige pokerspiller skal have, viser hvor lang afstand der er mellem drømmen om at kunne og virkeligheden.
I dette tema skal du kunne:
- analysere og diskutere journalistiske rubrikker og artikler
- læse og forstå faglige tekster
- uddrage og diskutere essensen af et skema
- tage stilling til mediernes fremstillinger af pengespil, herunder deres brug af retoriske appelformer
Drømmer om at blive pokerhaj
Når Lines længsel efter spil og rastløsheden bliver for stor, giver det lidt ro at lade hænderne lege med et spil kort. Hun kan også invitere nogle veninder til et spil Black Jack … uden penge. På spørgsmålet om Kasper er en problemspiller, svarer han:
- Line mener jo, at jeg har et problem med spil. Men det mener jeg ikke selv.
- Jo, du har. Du kan bare ikke selv se det.
- Nej, det er nok det, der er galt, siger Kasper stille og konstaterer, at det er sørgeligt at tænke på, hvor mange penge der er blevet spillet op. Han vil vildt gerne ikke spille. Men kaster sig i samme åndedrag ud i en længere beretning om, hvorfor han er fascineret af at spille på en pokerside på internettet. På siden har man en brugerprofil, og der er en rangliste over de skrappeste spillere. Kasper deler profilen sammen med to kammerater, så den er aktiv i mange af døgnets timer.
- Der er en af mine kammerater, der er rigtig god. Han er på næsten hele tiden og tager nogle stoffer for at kunne holde sig frisk i hovedet. Han spiller for at komme i fjernsynet, og det er jeg også sikker på, at han nok skal komme. Han er virkelig dygtig.
Kasper siger, at poker er alle steder i øjeblikket, og at det derfor er svært at holde sig fra det. Han drømmer nogle gange om poker om natten, og i dagtimerne kan han fantasere om, at han kvalificerer sig til at komme ind i fjernsynet og spille mod den kendte danske pokerstjerne Gus Hansen
- Hvis man kom på tv og spillede, ville man blive kendt. Måske får man et øgenavn, som folk kan genkende, når man er på nettet. Det giver respekt, og folk vil tænke: Ham der er en god spiller, siger Kasper, der dog ikke er sikker på, at en professionel karriere står og venter på ham. Men den førnævnte kammerat tror han på.
(Kilde: Per Straarup Søndergaard: Unge på spil, Kroghs Forlag, 2006)
Rubrikker
Rubrikker er betegnelsen for de overskrifter, som journalister vælger til deres artikler. Den gode rubrik fanger læserens opmærksomhed samtidig med, at den rummer artiklens indhold i en nøddeskal. Nyhedsartiklerne om pokerturneringer mv. finder du som regel på avisernes sportssider eller netavisernes sportssektion. Poker er i følge redaktionen en sportsgren, og spillerne er som alle andre elitesportsudøvere helte.
Her er samlet nogle rubrikker, der illustrerer det:
Danske pokerhelte fortsætter VM-optur
Artiklen handler om to professionelle danske pokerspillere Peter Eastgate og Gert Andersen der på dag 6 er kommet godt videre og nu har muligheden for at sidde med ved finalebordet i en stor amerikansk pokerturnering i Las Vegas.
(Kilde: sporten.tv2.dk, 14.07.2008)
http://sporten.tv2.dk/article.php/id-13118418:danske-pokerhelte-forts%C3%A6tter-vmoptur.html?ss
Kølige danske pokerhajer med succes
Artiklen beskriver, de to professionelle danske pokerspillere Peter Eastgate og Gert Andersen, der går videre i pokerturneringen efter Gus Hansen, en af Danmarks kendteste spillere måtte forlade turneringen.
(Kilde: sporten.tv2.dk, 13.07.2008)
http://sporten.tv2.dk/article.php/id-13084751:kølige-danske-pokerhajer-med-succes.html
Gus Hansen åbnede i sikker stil
Artiklen beskriver, den danske pokerstjerne Gustav ’Gus’ Hansens start i en stor amerikansk turnering.
(Kilde: sporten.tv2.dk, 07.07.2008)
http://sporten-dyn.tv2.dk/article.php/id-12862102:gus-hansen-%C3%A5bnede-i-sikker-stil.html
Danskerne indtager VM i poker
Artiklen beskriver, hvordan World Series of Poker Main Event - VM i poker i Las Vegas skal forløbe og hvor mange danskere der forventes at deltage.
(Kilde:sporten.tv2.dk, 03.07.2008)
http://sporten-dyn.tv2.dk/article.php/id-12726805:danskerne-indtager-vm-i-poker.html
Dansker scorede millioner i spil
Artiklen fortæller kort, at den danske pokerspiller Casper Dahl Hansen vandt en spansk pokerturnering.
(Kilde: sporten.tv.2.dk, 28.05.2008)
http://sporten-dyn.tv2.dk/article.php/id-11771664:dansker-scorede-millioner-i-spil.html
Pokermillionær: Titlen er størst
Artiklen beskriver den danske pokerspiller Casper Dahl Hansens tanker og følelser over at have vundet en turneringstitel og tre mill kr.
(Kilde: sporten.tv2.dk, 29.05.2008)
http://sporten-dyn.tv2.dk/article.php/id-11781506:pokermillion%C3%A6r-titlen-er-st%C3%B8rst.html
Fem danskere på poker-pengeliste
Artiklen laver en kort beskrivelse af, hvilke danske pokerspillere der befinder sig på ’poker-pengelistens’ top 100.
(Kilde: sporten.tv2.dk, 30.05.2008)
http://sporten-dyn.tv2.dk/article.php/id-11795134:fem-danskere-p%C3%A5-pokerpengeliste.html
Retorik handler om, hvordan du bedst fanger modtagerens interesse og opnår tilslutning til dine synspunkter. Retoriske appelformer er forskellige måder, som du kan anvende, når du vil vinde dine tilhørere for en sag. Vi skelner mellem:
- Logos. Du fremstiller sagen logisk, dvs. med argumenter og med henvisninger til kilder:
Undersøgelsen siger, at der er en klar sammenhæng mellem at være afhængig af spil og social isolation. Derfor kan vi konkludere, at…
- Etos. Du lægger vægt på, at du er et troværdigt menneske, der fx har erfaringer om emnet, og at du er til at stole på.
Jeg har selv spillet i mange år, men tog mig sammen og kom ud af min afhængighed. Det er meget vigtigt for mig at sige til alle der kan lide at spille, at…
- Patos. Du appellerer til modtagerens følelser. Din modtager skal identificere sig i emnet gennem stærke billeder, empatiske beskrivelser og følelsesmæssige argumenter.
Kevin har spillet i tre år. For to år siden forlod hans kæreste ham, sidste år lukkede banken hans konto, han skylder 30.000 kr. væk og har netop mistet sin læreplads. Kevin er et levende eksempel på, at…
De syv kompetencer
Ole Bjerg har inspireret af Tune Seidelin, der er pokercoach, undersøgt, hvilke færdigheder en professionel pokerspiller skal mestre. Han har udarbejdet modellen De 7 kompetencer, der anvendes i behandlingen af pokerludomane på CfL. Under behandlingen når deltagerne frem til, at de ikke besidder de færdigheder, der skal til for at være en vindende spiller.
- Der er måske 2-3 punkter, jeg kan mestre, så længe koncentrationen er der, så realistisk er det nok kun 1-2 punkter, erkenderen tidligere ludoman. Flere andre tidligere spillere siger ligeledes, at de højst mestrer de første 2-3 af de beskrevne færdigheder.
Modellen har øget motivationen for mange pokerludomane, der ønsker at slippe spillet og i stedet fokusere på mere realistiske og opnåelige mål i livet.
Som Ole Bjerg fortæller:
– De fleste drenge, der spiller fodbold, har på et tidspunkt drømmen, at de er de bedste, og at der ligger en karriere foran dem. Hvem har ikke tænkt sig selv som Laudrup? Men på et tidspunkt erkender man, at selvom jeg er en god spiller, er der bare mange, der er bedre end jeg. Så hvis man har spillet 4-6 år og ikke mestrer flere end 2-3 af færdigheder, skal man måske overveje, om ikke det er på tide at stoppe.
(Kilde Henrik Poulsen for Center for Ludomani)
De syv kompetencer - Fakta
Spillefærdigheder
| Færdighed | Beskrivelse |
1 | Teknik og strategi | Alt det du kan læse om i pokerbøger, altså hvilke hænder du skal spille |
2 |
Reading skills
| Læse modstanderens spillestil, læse modstanderens mimik |
3 | Game-Selection | At kunne finde spil, hvor du spiller mod svagere modstandere – hvor du opnår højst mulig forventet timeløn |
4 | Bankroll Management | Afstemme valg af spilniveau med din spillekapital og niveauet af dine færdigheder/at kunne håndtere din økonomiske investering i poker |
5 | Koncentration | At kunne forblive fokuseret på spillet og undgå at blive distraheret. At være 100 % fokuseret på opgaven |
6 | Tilt kontrol | At kunne minimere store tab som følge af at være følelsesmæssigt involveret, enten pga. uventet udfald, irriterende modstandere eller anden modgang |
7 | Livsværdier/etik | At kunne sætte og opnå ambitiøse, men realistiske mål. Er det i overensstemmelse med resten af mit liv? |
Meta spillefærdigheder
(Kilde: Ole Bjerg, efter Tune Seidelin)
OPGAVER
Læs udvalget af rubrikker, der handler om pengespil og sport.
- Foretag en analyse af hver enkel rubrik:
- Hvilke verber anvendes, og hvordan påvirker de indholdet?
- Hvilke adjektiver anvendes og med hvilken virkning?
- Er der nogen af rubrikkerne, der benytter sig af metaforer?
I så fald: hvilket billede skaber metaforen?
- Find de pågældende – eller lignende - artikler på nettet. Søg på websitet på rubrikken.
- Lav et kort resumé af artiklen
- Find eksempler i artiklen, der understøtter det, du fandt frem i din analyse af rubrikken.
- Diskuter på baggrund af jeres analyser af rubrikker og artikler, hvordan sportsjournalistikken fremstiller de professionelle pokerspil. Overvej også, hvorfor fremstillingen er som den er.
Find videoklip fra pokerturneringer og spillefilm samt reklamer, hvor pengespil fremstilles positivt eller negativt. Søg på fx Youtube.
- Beskriv klippet: Hvad handler det om og hvilke retoriske appelformer anvendes?
- Diskuter måden pengespil fremstilles på og sammenhold det med dine iagttagelser i artiklerne. Fortæller videoklippene noget andet eller noget mere?
Læs uddraget af interviewet med Line og Kasper Drømmer om at blive pokerhaj
- Overfør dine iagttagelser om mediernes måder at fremstille pengespil på med Kaspers drømme om at blive ’pokerhaj’. Hvorfor il Kasper have succes i poker?
De syv kompetencer
- Læs den korte tekst om de syv kompetencer. Diskuter forholdet mellem drøm og realitet ud fra de få eksempler i teksten.
- Gør rede for, hvordan skemaet De 7 kompetencer skal læses og forstås. Hvad er en kompetence for øvrigt?
- Diskuter herefter de enkelte kompetenceniveauer.
- Prøv at overføre kompetenceskemaet til livsområder, du selv behersker, fx: skolearbejde.
- Tilpas færdighedskravene til livsområdet, men bevar fortsat niveauet fra enkelt til kompliceret.
- Overvej sammen med andre, hvor langt du kan komme mod en metafærdighed på pågældende område.
- Overfør dine overvejelser til Ole Bjergs skema. Giver det yderligere perspektiv på De syv kompetencer.