Typer af spil

Gaming og gambling

3

Typer af spil

Vi skelner mellem gaming spil og gambling spil. I gaming er der ingen penge på højkant. Det er der i gambling. Her er indsatsen krydderiet, der forøger spændingen. Du skal være over 18 år for at deltage i gambling, i pengespil.

Gaming spil findes på nettet. Her kaldes de også for virtuelle spil. Du kan konkurrere med programmet eller med andre, der er på nettet (online spil), gennem din figur, din avatar. Du kan vinde ekstraudstyr eller styrkede egenskaber til din avatar, men der er også spil, hvor du kan købe ekstra udstyr ved hjælp af virtuelle penge.

Gambling spil har en lang historie bag sig. Væddemål og kortspil med pengeindsatser har man kendt til i mange hundrede år. I dag findes der et stort antal gambling spil på nettet, der har øget tilgængeligheden for mange. Ligesom i gaming spiller man i gambling mod andre eller mod ”systemet”, dvs. spiludbyderen. Men man kan også spille ”mod” virkeligheden. Man kan vædde om bestemte udfald af nogle begivenheder i virkeligheden: fodboldkampe, præsidentvalg eller nationaløkonomier.

Vi kan altså adskille gaming og gambling, men der er gråzoner. Undersøgelser viser, at unge der gamer har større risiko for at udvikle sig til gamblere. Der er også gråzoner mellem gambling og spekulation. Mange spekulerer i aktier. De satser på op- og nedture på aktier og prøver at købe og sælge på rette tidspunkt. Det er også en form for gambling.

I dette tema skal du kunne:

 • læse faglige tekster i et genreperspektiv
 • finde relevante oplysninger på udvalgte websites
 • kategorisere forskellige typer af spil
 • vurdere forskelle og ligheder mellem gaming og gambling spil

Virtuelle verdener

På internettet kan man besøge virtuelle parallelverdener. Verdener hvor alt kan lade sig gøre – næsten: Du kan tjekke ind på Habbos virtuelle hotel og få nye venner. Du kan alliere dig med alfer og slås mod orker i en evig krig på World of Warcraft.

De mest populære verdener er skabt af professionelle udbydere, men præget af og videreudviklet af brugerne. Mulighederne i virtuelle verdener er mange, og det benytter brugerne sig af. Netop derfor er disse verdener på mange områder også et spejl af den virkelige verden. Selvom mange af verdenerne er inspireret af idealverdener eller eventyrverdener, er det også verdener, hvor man, ligesom i virkeligheden, kan blive snydt, mobbet eller miste sine venner.

Fælles for alle virtuelle verdener er, at man skal oprette en brugerprofil for at få adgang. Afhængig af hvilken verden man benytter, er der mulighed for selv at vælge, hvilken type man ønsker at være. I World of Warcraft skal man vælge sin figur blandt eventyrvæsner, mens man i Habbo kan sammensætte sit udseende ved at vælge fx kropsbygning, hudfarve, frisure og tøj. I det virtuelle univers på internettet har man derfor mulighed for at være lige den, man har lyst til. Begrænsningerne er få, og der er i princippet ingen der ved, hvem du er i virkeligheden, eller hvordan du i virkeligheden ser ud.

Karakteristisk for mange af de virtuelle verdener, der henvender sig til børn og unge, er en vis form for anonymitet over for de øvrige brugere. Det personlige element er rykket i baggrunden i modsætning til andre chatfora som fx Arto eller Facebook. På sider som Arto er det personlige element i fokus. Brugerne er ikke anonyme, og det er meningen, at oplysninger af mere eller mindre personlig karakter skal være tilgængelige for andre brugere. Det gælder både oplysninger om sig selv, men også oplysninger der henfører til andre brugere og til personer, som slet ikke er oprettet som brugere.

(Kilde: Forbrugerredegørelsen Børn og unge i en virtuel verden, 2008)

Kilde: http://dokumenter.forbrug.dk/forbrugerredegoerelsen_2008/kap04.htm

 

goSupermodel

goSupermodel er en virtuel verden, der først og fremmest henvender sig til piger. Her præsterer goSupermodel sig for forældrene:

Hvad er goSupermodel? (For forældre)

goSupermodel er et online fællesskab for piger og siden indeholder forskellige former for kreative aktiviteter, sjov og veninder. Vi tilbyder en gratis og sikkerhedsorienteret virtuel verden, hvor piger styrer. Hver bruger starter med at oprette en virtuel model. Dette sætter brugeren i stand til at deltage i spil og konkurrencer samt bygge sit eget sociale netværk. Alle aktiviteter er gratis og sponserede via reklamer. Bruger, som ønsker særlige fordele, kan købe VIP.

Koster det noget?

Det er gratis for alle at oprette en model og blive en del af vores online fællesskab. Vores virtuelle møntfod, goPenge, kan vindes ved at spille de forskellige spil samt ved deltagelse af goSupermodel konkurrencer og kan bruges på virtuelle ting såsom tøj til modellen og møbler til goSupermodel værelser.

Man kan vælge at købe VIP til goSupermodel for at tjene flere goPenge samt modtage specielle goder. VIP hjælper til at holde siden kørende samt bidrager til at watAgame Aps kan udvikle nyt indhold til siden.

http://gosupermodel.tv2.dk/support/parents.jsp

FAKTA

7. Køb af tjenester på goSupermodel, herunder VIP og goPenge

7.1 VIP

7.1.1 Ved køb af VIP får du et antal goPenge, som stilles til rådighed med det samme. Du får også via VIP mulighed for andre fordele, som kun gives til VIP. Derudover vil du få et skud i VIP-pinball maskinen for hver dag du har købt dit VIP medlemskab. Hvis du ikke logger ind på siden en dag, vil VIP pinball skuddet blive gemt til dig. Man kan kun have 7 skud gemt ad gangen.

VIP giver dig også en masse andre fordele som muligvis vil ændre sig løbende.

7.2 goPenge

7.2.1 goPenge er den virtuelle møntfod på goSupermodel, som du bruger til at købe virtuelle ting og andre tjenester. Du kan optjene og vinde goPenge på goSupermodel, men du kan også få dem ved at købe VIP.

(Kilde: goSupermodel, fra Brugervilkår, goSupermodel.tv2.dk)

http://gosupermodel.tv2.dk/support/page.jsp?id=124

 

Retoriske appelformer

Retorik handler om, hvordan du bedst fanger modtagerens interesse og opnår tilslutning til dine synspunkter. Retoriske appelformer er forskellige måder, som du kan anvende, når du vil vinde dine tilhørere for en sag. Vi skelner mellem:

 • Logos. Du fremstiller sagen logisk, dvs. med argumenter og med henvisninger til kilder:
  • Undersøgelsen siger, at der er en klar sammenhæng mellem at være afhængig af spil og social isolation. Derfor kan vi konkludere, at…
 • Etos. Du lægger vægt på, at du er et troværdigt menneske, der fx har erfaringer om emnet, og at du er til at stole på.
  • Jeg har selv spillet i mange år, men tog mig sammen og kom ud af min afhængighed. Det er meget vigtigt for mig at sige til alle der kan lide at spille, at…
 • Patos. Du appellerer til modtagerens følelser. Din modtager skal identificere sig i emnet gennem stærke billeder, empatiske beskrivelser og følelsesmæssige argumenter.
  • Kevin har spillet i tre år. For to år siden forlod hans kæreste ham, sidste år lukkede banken hans konto, han skylder 30.000 kr. væk og har netop mistet sin læreplads. Kevin er et levende eksempel på, at…   

Spillebarometer

Spilbarometer

Her vurderer vi et udvalgt af de mest populære spil på baggrund af erfaringerne hos Center for Ludomani. Lyskurven angiver, hvordan spillets egenskaber bidrager til at gøre spillet mere eller mindre risikabelt med fare for at udvikle en spilleafhængighed:

 

Høj risiko

 

Nogen risiko

 

Lav risiko

 

 

Lotto

I lotto gælder det om at gætte de syv tal, som bliver udtrukket. Ifølge Danske Spil er chancen for førstepræmien i dansk Lotto 1 til 8.347.680, og chancen for gevinst (fx 6 rigtige) i det hele taget 1 til 61. Disse tal er lidt forskellige, afhængigt at hvilket Lottospil, der er tale om. Lotto-kuponer sælges i kiosker og supermarkeder. Man kan også spille Lotto på nettet.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

 Lotto

 

 

 

 

 

 

Bingo

I bingo gælder om først at få afkrydset sin spilleplade, der typisk rummer 75 tal. Bingo er et rent tilfældighedsspil, hvor heldet afhænger af, om man har valgt de rigtige spilleplader, og om ens tal kommer i en bestemt rækkefølge. Ligesom roulette og poker er bingo et gammelt spil. Men det bliver mere og mere populært. Måske fordi man nu også kan vinde større pengebeløb.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Bingo 

 

 

 

 

 

Online Bingo

 

 

 

 

 

 

Black Jack

Black Jack er et populært kortspil, der spilles ved et halvmåneformet bord med casinoets croupier, som spiller mod alle de andre. Det gælder om at få 21 eller komme tættest muligt på 21. Spillet er meget udbredt og populært på nettet.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Black Jack

 

 

 

 

 

Online Black Jack

 

 

 

 

 

 

Odds-spil

Odds-spil er den danske variant af det engelske bookmaking. Det gælder om at forudsige, hvordan en sportsbegivenhed ender. Jo større sandsynligheden er for et bestemt udfald, jo mindre er gevinsten (små odds), hvis man rammer rigtigt. Vil man opnå en stor gevinst for sin indsats, skal man spille på et overraskende resultat frem for det, de fleste regner med. Betting er en særlig radikal udgave af Odds-spil, hvor man vædder, mens sportsbegivenheden finder sted. Det sker over nettet.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Odds-spil

 

 

 

 

 

Online Betting

 

 

 

 

 

 

Poker

Pokerspil er et særdeles populært spil, der spilles over hele verden. Poker er ikke af nyere dato, og der blev spillet et pokerlignende spil i det gamle Persien, as-nas . Siden blev spillet lanceret i Italien under navnet primero og i Frankrig kaldte man det bouillotte . Men det var i Amerika under spiritusforbuddet i 1920´erne og 30´erne, at gangsterne i Chicago systematisk industrialiserede spillet. Der findes mange varianter af poker, men et af de mest udbredte og populære er Texas hold´em-poker.

 

Spillet går ud på at vinde puljen ved

 • enten at danne den bedste pokerhånd bestående af fem kort ud fra de to lukkede kort, som hver spiller har, og de fem fælleskort
 • eller ved at få de andre spillere til at trække sig ud af spillet.

Poker spilles på casino, men er også meget udbredt på nettet.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

 Poker

 

 

 

 

 

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Poker online

 

 

 

 

 

 

Roulette

Roulette betyder ”lille hjul” på fransk. Roulette er en drejeskive med nummererede røde og sorte felter fra 0 til 36. Det er et populært casino-spil. Spillet går ud på, at hver spiller lægger sine indsatser på et eller flere numre. Når kuglen af croupieren er sat i rotation siges de berømte ord, som anvendes på casinoer verden over: Rien ne va plus, merci! – eller på dansk ”Ikke flere indsatser, tak!”.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

 Roulette

 

 

 

 

 

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Roulette Online

 

 

 

 

 

 

Skrabespil

Det er nemt og enkelt lige at snuppe en skraber i forbifarten, når man alligevel står og keder sig i supermarkedskøen. Og så får man i tilgift resultatet med det samme. Tre ens tal giver en udbetaling på det beløb, som står anført på de skrabede mærker. Det er et rent tilfældighedsspil.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

 Skrabespil

 

 

 

 

 

 

Spillemaskiner

For år tilbage gik de under betegnelsen ”enarmede tyveknægte”. Man skulle komme en mønt ind i sprækken og så trække langsomt ned i maskinens højre arm. Efter en fire, fem, ja, måske endda seks sekunder faldt de roterende valser i hak, og man kunne se, om der var tre bar på stribe, to kirsebær og en appelsin eller noget helt tredje. I dag er de ”enarmede tyveknægte” blevet til elektroniske spillemaskiner med mange forskellige spillemuligheder, easy-touch funktioner og et up-to-day look. Spillemaskiner er blandt andet opstillet i spillehaller og på værtshuse og er under kontrol af Spillemyndigheden.

 

SPIL

FREKVENS

CHASING

PRÆMIE-
TIDSPUNKT

TILGÆNGELIGHED

SAMLET
VURDERING

Spillemaskine

 

 

 

 

 

Spillemaskine online

 

 

 

 

 

 (kilde: Center for Ludomani)

 

Klassifikation af spil

 

 

Bank games (Spil mod bank)

Social games (Spil mod andre)

Tilfældighed

 

 

Roulette

Spillemaskiner

Lotteri

Bingo

Sandsynlig gevinst <0

Plat eller krone

Sten, saks, papir

Sandsynlig gevinst <0

Færdigheder og tilfældigheder

 

 

 

Black-Jack

Odd’set

Rafle/terningespil

Sandsynlig gevinst <0

Poker

Backgammon

Bridge

Rommy

Sandsynlig gevinst variable under eller omkring 0

 

 

OPGAVER

Læs uddraget af Forbrugerstyrelsens rapport 2008 om Virtuelle verdener.

 • Hvilken type faglig tekst er der tale om – er den informerende, argumenterende eller vurderende?
 • Gør rede for tekstens indhold. Hvad er de væsentlige forskelle mellem forskelle typer af de virtuelle verdener?
 • Overvej, hvad det betyder, om man er anonym deltager eller deltager med sin profil i de virtuelle verdener.

Læs goSupermodels orientering til forældre.

 • Hvilke retoriske appelformer anvender sitet i sin orientering – etos, patos eller logos? Find eksempler herpå.
 • Diskuter om muligheden for at købe ”goPenge” for at opnå visse goder, gør goSupermodel til en slags pengespil.
 • Find andre virtuelle universer – fx League of Legends, Happo, Diablo 3 og World of Warcraft - på nettet og undersøg forholdet mellem spil og penge. Koster det noget? Er det gratis, men du kan tilkøbe goder? Er det hele gratis? (Du behøver ikke oprette en konto for at få fat på disse oplysninger!)

Se oversigten Spilbarometer omhyggeligt igennem

 • Hvilke pengespil er mest sikre. Hvorfor?
 • Hvilke pengespil har flest elementer af leg, dvs. hvor man skal iscenesætte sig selv eller sin figur for at opnå gevinst?

Se på oversigten Klassifikation af spil

 • Gør rede for måden, de forskellige spil klassificeres på.
 • Hvilke af de nævnte spil har karakter af leg?
 • Hvilke af de nævnte spil, spiller du selv?